Poptávkový formulář

Produkt
Témata šetření planety a životního prostředí a stejně tak snižování nákladů a výdajů zasahují v dnešní době do všech oblastí a výjimkou proto není ani tisk. Způsobů, jak dosáhnout ekologického tisku, je mnoho. Zároveň se možnosti zelenějšího tisku často prolínají s pojmem ekonomický tisk. Jak tedy dosáhnout výrazné úspory peněz při častém používání tiskárny a jak zároveň neškodit planetě? Máme pro vás rady pro lepší ekologický tisk.

Zásady ekologického tisku

Žijete udržitelným způsobem života, nosíte oblečení z udržitelných materiálů, stravujete se tak, abyste šetřili životní prostředí, ale stále nevíte, jak zeleněji tisknout? Máme pro vás pár ekologických tipů:

  1. Tiskněte méně
    Zvažte, zda netisknete příliš mnoho materiálů a dokumentů, které vlastně ve výsledku k ničemu nejsou a vy je nepotřebujete. V dnešním moderním světě bývají mnohdy přehlednější variantou tiskových podkladů například PDF dokumenty, ve kterých jde navíc pohodlně vyhledávat nebo k nim přidávat poznámky. Mnoho lidí využívá namísto tištěných papírů také tablety nebo chytré zápisníky – jejich výhodou je dlouhá životnost, možnost sdílení dokumentů s ostatními a v případě potřeby jednoduché smazání souboru. Toto je zásadní bod, abyste vykročili na cestu úspor a ekologického tisku.
  2. Eliminujte zbytečný tisk nekvalitních dokumentů a návrhů
    Kolikrát se vám už stalo, že jste vytiskli mnoho stránek, abyste nakonec zjistili, že máte v nadpisu chybu a je tedy potřeba text opravit a pak jej zase tisknout znovu? Pokud máte v plánu tisk většího množství papírů, vždy nejprve vytiskněte jednu zkušební stránku a důkladně ji zkontrolujte – zamezíte tak zbytečnému vyhazování nepoužitelných podkladů.
  3. Používejte recyklovaný papír nebo papír šetrný k životnímu prostředí
    Recyklovaný papír může mít specifický vzhled a nemusí být vhodný pro každého. Dnes už ale existují i další možnosti – například papíry s klasickým vzhledem, avšak z menšího množství materiálu (dřeva). Tento typ papíru je skvělý pro ekologický tisk ve firmách i v domácnostech. Ekologickou variantou jsou také papíry vyrobené bez použití chlóru.
  4. Používejte tiskárny na míru vašim potřebám
    Máte větší firmu a nejste si jisti, kolik tiskáren nebo jaký typ tisku by byl pro vás nejvýhodnější? To lze dnes snadno zjistit s pomocí tiskové analýzy. Díky této analýze dokážete optimalizovat spotřebu a posílit myšlenku efektivního ekologického tisku.

Která tisková technologie je nejekologičtější?

Pokud se bavíme o ekologickém tisku z pohledu tiskové technologie, jednoznačně nejekologičtější variantou je laserový tisk, respektive černobílý laserový tisk . Laserové tiskárny pracují rychleji a nepotřebují tolik elektřiny. Zároveň nevyžadují doplňování inkoustových kazet vyrobených ze spousty zbytečného plastu. Laserové tiskárny také mají oproti inkoustovým tiskárnám delší životnost.

Ekonomický tisk: na čem se dá ušetřit?

Pokud ve své firmě nebo kanceláři používáte tiskárnu, jistě víte, že tisk nepatří k nejlevnějším záležitostem. Přesto existuje pár triků, jak dosáhnout ekonomického tisku:

  • Tiskněte oboustranně
  • Snižte kvalitu tisku na minimum
  • Tiskněte černobíle
  • Zmenšete písmo dokumentů (a tím rozsah stránek)
  • Nakupujte spotřební materiál pro tisk ve výhodnějším balení

Tyto zásady jsou prvním krokem k ekonomičtějšímu tisku. Co když ale potřebujete ještě více?

Snižte náklady na tisk díky tiskové analýze

Málokdo si umí správně spočítat, jak tisknout a kopírovat levněji, zvláště pokud se jedná o tisk ve větších firmách a společnostech. Ideálním způsobem, jak dosáhnout ekonomického tisku, je tisková analýza . Díky ní lze dosáhnout rapidního snížení nákladů a zároveň maximální efektivity všech tiskáren a kopírek ve vaší firmě. Přečtěte si více o přínosech tiskové analýzy a neutrácejte už za tisk a kopírování zbytečně. Ekonomický a ekologický tisk je výsledkem takové analýzy, která vám napoví, kde ušetřit a odbourat zbytečné procesy.

Nejlevnější varianta: pronájem tiskárny nebo multifunkčního zařízení

Ekonomický tisk obvykle zahrnuje i pořízení kvalitních strojů , které pracují rychle, spolehlivě a dokáží vrátit náklady na své pořízení díky bezproblémovému fungování.

Ne každý má ale při zakládání firmy finance pro pořízení nových tiskáren a ne každý umí předem odhadnout, zda by velkou tiskárnu nebo multifunkční zařízení dostatečně využil.

Přesně pro tyto případy je určený krátkodobý i dlouhodobý pronájem tiskáren, multifunkčních zařízení nebo kopírek . Jste-li z Brna, nejlepší volbou je společnost ROMAPOL.
Zde vám rádi poradíme s otázkou, jak nejsnadněji dosáhnout nejen ekologického, ale především ekonomického tisku.